Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2014 23:06 - ИСТОРИЯТА НА БУРГАСКОТО ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО "САМОСЪЗНАНИЕ" - УВОД
Автор: ssstoyanova Категория: История   
Прочетен: 1904 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.07.2014 17:10


 

 

 

 
СНЕЖАНА СТОЯНОВА

image

ИСТОРИЯТА

НА

БУРГАСКОТО ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО

“САМОСЪЗНАНИЕ”

 

           

image

Независимо женско дружество ”Самосъзнание”

Бургас 2014



СНЕЖАНА СТОЯНОВА

ИСТОРИЯТА

НА

БУРГАСКОТО ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО

“САМОСЪЗНАНИЕ”                                                      

Основано през 1905 г.

Просъщесвувало до 1944 г.

Възстановено на 23 юни 1994 г.

 

Тази книга се посвещава

на най-заслужилата жена на Бургас и България

 Жени Божилова Патева

и на нейните съмишленички и последователки.

 image

               

Независимо женско дружество ”Самосъзнание”

Бургас 2014

 

Всички права запазени!

 

20 години от възстановяване дейността на Бургаското женско дружество „САМОСЪЗНАНИЕ”

 

 109 години от основаването на Бургаското женско дружество „САМОСЪЗНАНИЕ

 

 

ИСТОРИЯТА НА БУРГАСКОТО ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО “САМОСЪЗНАНИЕ”

 

Copyright © доц. д-р Снежана Стоянова

Редактор: Румяна Димитрова Стоянова

Предпечатна подготовка: Независимо женско дружество „Самосъзнание”     

ISBN 978-954-92789-1-0

УВОД

 

В една ранна и студена зимна утрин през 1955 г. забързана неизвестна до днес жена, вероятно членка на женско дружество „Самосъзнание”, влиза в пункта за „Вторични суровини” и предава пакет стара хартия. Служителката любопитно разгръша пожълтелите листи, които датират чак от далечната 1905 г. Става ясно, че това е историята на Бургаското женско дружество „Самосъзнание”. Без колебание, тя предава в „Държавен архив” – Бургас ценните книжа.

Прочитайки тези редове в архивните документи на Бургаското женско дружество „Самосъзнание”, силно се впечатлих и още тогава, преди десетина години, у мен се роди идеята един ден, когато ще имам свободно време, да напиша историята на дружество „Самосъзнание”. Свободно време нямам, но книгата написах, събирайки информация от Държавен архив „Бургас”, от близките на основателката и първата председателка на „Самосъзнание” Жени Божилова Патева – от нейната дъщеря арх. Лили Патева–Босева, арх. Мария Драганова (близка приятелка, участвала в събирането на архивните материали), Генка Желязкова (племенница на Жени Патева), Радка Чорбаджиева (снаха на Петко Росен, чиято съпруга по онова време е секретарка на „Самосъзнание”), Мария Аврамова, членките на старото „Самосъзнание” Ралука д-р Брайкова и Катя д-р Кобарелова (които възстановиха членството си в женско дружество „Самосъзнание”), адв. Стоян Златев, адв. Димо Атанасов, Антоанета Димитрова (учителка по български език и литература, родена през 1920 г.) и много други бургазлии, които с радост и гордост разказваха за Бургаското женско дружество „Самосъзнание” и неговата основателка.

В „Историята на Бургаското женско дружество „Самосъзнание” са дадени факти  за дружество „Самосъзнание” за периода 1905 г. – 1944 г. (Архивен фонд № 290К със 78 А.Е., от които Учредителни и ръководни документи – А.Е. 1 до 31, Кореспонденция – А.Е. 32 до 56, Финансово-счетоводни документи – А.Е. 57 до 71 и ) и Членски състав – А.Е. 72 до 78), от възстановяването му на 23 юни 1994 г. до днес, както и за Жени Божилова Патева – нейната роля и дейност в „Самосъзнание”            (Архивен фонд № 814К). Книгата е написа единствено и с цел Бургаското женско дружество „Самосъзнание” да остане в историята на Бургас и България, да продължи неговата благородна дейност не години, а векове напред. Описани са факти за женско дружество „Самосъзнание”, които  да останат за идните поколения като пример за подражание на благородство, милозливост, доброта, честност и почтеност, възпитание, образование, добро име.

По-голяма тежест е дадено на възстановеното женско дружество „Самосъзнание” поради запазената документация за живота и дейността на дружеството, като за първите седем години същата е предадена на Държавен архив – Бургас (Архивен фонд № 1734).

На практика, още с възстановяването си, Бургаското независимо женско дружество „Самосъзнание” започна активна дейност– образователна, благотворителна и културна.

Независимо женско дружество “Самосъзнание” за    своите 20 години обществено полезна дейност отдаде заслуженото на миналото и начерта новия път с нов ентусиазъм за бъдещата си работа.

Четири години след демократичните промени в България ние преценихме, че е необходимо и полезно да възкресим и продължим дейността на създаденото гражданско общество от нашите баби и майки от преди 100 години, без да внасяме модели и образци на такова общество от вън. Така през м.април на 1994 г. се роди идеята за възстановяване дейността на Бургаското женско дружество “Самосъзнание”, независимо от политически партии и организации. За утвърждаване на дружеството като здрава и стабилна женска организация неоценима помощ ни оказа бившият “Нефтохим”-АД Бургас с Изпълнителните директори Стефан Неделчев, Стоян Иванов и Недялко Попов и бургаските медии.

Днес дружеството наброява 45 жени, уважавани и с авторитет в Бургас - лекари, инженери, учители, физици, историци, икономисти, поетеси, певици и др. При нас е и примата на българската естрада Лили Иванова. Част от дейността на Независимо женско дружество “Самосъзнание” е:

- традиционните благотворителни великденски и коледни акции със съдействието на Младежкия културен център, Народно читалище „Асен Златаров”, Народно читалище “Фар”, Фирма ”В и К”, Бургаски свободен университет, БКС, Сладкарска верига “Роза”, Сладкарска фирма ”Марс”, Сладкарска фирма ”Делта”, ЕТ ”Инекс-ДВ”, ”Хляб и хлебни изделия”, ”Автотранспорт-АД”, ”Бургасбус”, ”Летище-Бургас”, БТК, фирма ”Маринер”, ДЗИ, Банка ДСК, фирма “Бургасцвет”, ПГСИ “Пеньо Пенев”, ВЗКАЧС – АЕТОС”, фирма ЕТ ”САМ”, фирма „Ройдин”, фирма ”МИМАКО ООД” и др.;

- благотворителните концерти с участието на Лили Иванова, Чочо Владовски, Петър Вучков, Етиен Леви, Тони Димитрова, Стефан Диомов, Иван Ненков, Мария Чернаева, Владимир Спасов, Ансамбъл “Китка”, ДАНПТ “Странджа”, Найден Бороджиев и др.;

- просветните общоградски здравни беседи, изнесени от д-р Анастасия Димитрова, д-р Люба Павлова, д-р Корсунская, д-р Стоев и др.;

-литературните четения, представянето на книги, отбелязването на годишнини, изложби, участието на деца от Бургас в международния фестивал “Славянски базар” в Р Беларус и др.;

- провеждането и участието в национални и международни конференции, свързани с проблемите на жените, семейството  и децата;

- екскурзии до Охрид, Рилски манастир, Сандански, Петрич и Рупите, Котел и Жеравна, Тополица и др. 

Независимо женско дружество “Самосъзнание” оказва помощ на нуждаещите се хора от Бургас и Бургаския регион, от страната – Сливен, Варна, Русе, Горна Оряховица и др., както и на деца, пострадали от екологична катастрофа от гр.Витебск, Р Беларус.

Независимо женско дружество “Самосъзнание” е член на Българския женски съюз-София, а председателката му – член на Управителния съвет.

Независимо женско дружество “Самосъзнание” има контакти и провежда съвместни мероприятия с женски организации от Р Беларус и Норвегия.

Председателката на Независимо женско дружество “Самосъзнание” доц. Снежана Стоянова е член на Международната организация “МАШАВ”.

Независимо женско дружество “Самосъзнание” даде подкрепата си за кмет на Бургас на г-н Димитър Николов с надеждата, че Бургас ще поеме нов курс на развитие, което днес вече се случва.

Независимо женско дружество “Самосъзнание” през последните няколко години работи по възстановяването на Бургаския дневен детски дом за децата на социално слабите семейства в Бургас, основан през 1927 г. от „Самосъзнание”, като за целта през 1934 г. женското дружество построява сграда на ул. „Царица Елеонора” № 63, сегашна ул. „Вола” № 1 на пл. „Баба Ганка”.

За съжаление, при наличието на собствен имот в центъра на Бургас, Бургаското женско дружество „Самосъзнание” е на улицата, без офис, без дори място, където да развиваме дейността си. Последните години за нас е времето, когато се борим за оцеляване. А този имот повече от 10 години стои заключен и неизползваем, като с всяка изминала година се руши и руши. Остават само големите апетити за проспериране на нечий бизнес. А волята на Бургаското женско дружество „Самосъзнание” е този имот да се използва за децата на социално слабите семейства от Бургас. Въпреки големите трудности, ние носим духа и ентусиазма на нашите предшественички и силно вярваме, че при наличието на достойно минало, достойно настояще, то ние ще имаме и достойно бъдеще.

Дано импулсът, който Бургаското женско дружество “Самосъзнание” създаде през 1905 г., да продължава да гори в буен пламък в душите и на идните поколения в полза на нуждаещите се хора, за утвърждаване в живота на почтената, отговорната и културната жена, на майката, на пълноценната гражданка за слава на Твореца, за благото на децата ни, за полза на Родината ни България.

Изказвам благодарност на известния бургаски общественик  г-н Иван Григоров и на съпруга ми инж. Димитър Стоянов за безрезервната им подкрепа към „Самосъзнание”, на “Нефтохим-АД Бургас, на Държавен архив-Бургас за предоставените архивни документи, на бургаските медии, както и на всички, които ни вярваха и вярват в нашата безкористна дейност.

 

От автора

  

Използвана литература

 

1.   АФ №814К, Архивни материали за Жени Божилова Патева, Държавен архив Бургас

2.    АФ № 290К, Архивни материали за Бургаското женско дружество „Самосъзнание”, Държавен архив Бургас

3.   Спомени на арх. Лили Патева – Босева-дъщеря на Жени Патева.

4.   Спомени на Генка Желязкова – племенница на Жени Патева.

5.   Спомени от Малина и Александър Поплилови.

6.   Спомени и снимков материал на арх. Мария Драганова.

7.   Светослав Живков, „Начало и първи стъпки на движението за избирателни права на българската жена”, 2006.

8.   Снежана Стоянова, Просвещението и правата на жените-цел и смисъл на живота на най-заслужилата жена на България-част І, 21 Международна конференция, Съюз на учените, Ст.Загора, том I, №7 Социални науки,  2- 3 юни 2011.

9.   Снежана Стоянова, Просвещението и правата на жените-цел и смисъл на живота на най-заслужилата жена на България-част IІ, 21 Международна конференция, Съюз на учените, Ст.Загора,  том I, №7 Социални науки, 2-3 юни 2011.

 

 


 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!